21 Ocak 2010 Perşembe

Nereden Nereye Geldik..


Hafif Batı Müziği kategorisinden Türk Pop Müziğine geçişin miladı sanırım Yonca Evcimik’in Abone isimli albümüydü. Abone nin piyasaya çıkışıyla yerli müzik sektörü 90’ların başında canlanıp yerli pop, kasetiyle, klibiyle, konseriyle bir çok kişinin ekmek yediği kendi piyasasını oluşturdu.
Yonca Evcimik’ten hemen sonra Hakan Peker, Bendeniz,Deniz Arcak, Sibel Tüzün, Aşkın Nur Yengi, Ufuk Yıldırım, Sertab Erener, Ferda Anıl Yarkın,Demet Sağıroğlu,İzel gibi isimler peşpeşe sektöre girdi.
O zamanlar bir kaset 100bin satıyorsa başarısızdı.. 300bin satış ortalama 500bin başarı, 1milyon satış rakamı üstün başarıydı.
Kaset kapak fotosu nasıl olacak, ilk klip hangi şarkıya çekilecek, toplam kaç klip çekilecek gibi tatlı telaşlar olurdu..
Kasetçilerden (o zamanlar büyük müzik marketleri yoktu) sevdiğimiz şarkıcının kasetini ilk aldığımızda kasetin üzerindeki jelatini büyük bir sevinçle yırtar hemen kaset fotoğraflarına bakardık. Kaseti kasetçalara veya walkmanlere koyar elimizde kaset kartoneti, şarkı sözlerini okuya okuya tüm şarkıları ezberlerdik.
95 lere gelindiğinde CD ler yaygınlaşmaya başladı. Sektör yine hareketliydi..
Müzik programları ekranlarda yaygındı ve çekilen klipler, albüm satışları hala müzikseverler için önemliydi.
Yerli müzik piyasası 2000 li yılların başına kadar canlılığını korudu. 2000 li yıllara gelindiğinde korsan yayın müzik sektörüne büyük darbe vurdu. İnsanlar bir adet orjinal CD fiyatına 6-7 tane korsan CD alabildiklerini keşfedince emeği hiçe sayarak korsana yöneldi ve albüm satışları ciddi şekilde düştü. İnternetin yaygınlaşması ve sadece bir tık ile albümlerin internetten indirilmesi darbeyi bu sefer korsancılara vurdu! Her şekilde olan müzik sektörüne emeğinin karşılığını alamayan sanatçılara, prodüktörlere , müzik sektöründen ekmek yiyen herkese oldu.
Yıl 2010.. ve sektör ciddi olarak can çekişmekte.. En ünlü, en başarılı şarkıcıların bile albüm satışları 75binlerde seyretmekte..hatta günümüz için 75bin satış bile büyük bir başarı!
Vaziyeti göz önüne sermek, nerelerden nerelere geldiğimizi bir de kendi dilimden ifade etmek istedim..Acı bir şekilde..

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa